Rozplývání se na jazyku: Jak připravit maso měkké a šťavnaté

Často se stává, že je maso suché. Příčinou může být i jedna nedbale přidaná ingredience před nebo během přípravy večeře. Přečtěte si, co přidávat do masa při pečení, aby bylo měkké.

My vypráví o variantách marinád na maso / depositphotos.com

Smažené maso často bývá tvrdé, i když dodržujete všechna pravidla zkušenějších kuchařů. Jedna chybně přidaná ingredience vám může zkazit večeři. My shromáždil tipy, jak připravit smažené maso, abyste nezkazili večer sobě ani své rodině.

Dříve My psal, jak připravit šťavnatý vepřový steak.

Jak udělat maso měkké a šťavnaté – odhalte tajemství šéfkuchařů

Pečené maso je cenné pro svou šťávu, je plné vitaminů B, E, draslíku, zinku a železa. Tím, že maso zbavíte vlhkosti, ochudíte pokrm o vitaminy (nemluvě o tom, že chuť přesušeného masa je odporná).

Nikdy maso před vařením nesolte – maso pak bude suché jako podešev. Zároveň je sůl (v malém množství) v marinádě vítaná, protože kromě soli je v roztoku mnoho složek, které změkčují vlákna masa.

Co přidat do masa při pečení, aby bylo měkké – osm nápadů:

  • Voda. Maso stačí opláchnout ve vodě. Doporučuje se ponořit ho do vroucí vody pouze na několik vteřin, pokud chcete, aby šťáva nevytekla ze smaženého masa na pánvi. A aby se maso v troubě nepřichytilo, stačí na dno umístit malou nádobu s vodou.
  • Soda. Kyselina uhličitá v minerálních nápojích lépe změkčuje masová vlákna. Zkuste ji přidat místo vody.
  • Alkohol. Alkoholické nápoje mohou přispět k tomu, že pečené maso bude křehké a šťavnaté. Vodku lze v malém množství přidávat spolu s vodou při smažení a dušení. Suché červené víno je vhodné do marinád a na dušení, ale pivo je vhodné pouze na namáčení a dušení velkých kusů.
  • Ocet. Doporučuje se přidávat jej pouze v krajním případě. Například pokud v počáteční fázi vaření vidíte, že maso bude příliš tuhé. Pro tento účel přidejte 1 polévkovou lžíci octa na litr vody a vložte maso do roztoku na dvě hodiny.
  • Kefír. Kefírová marináda se solí a kořením pomůže kromě alkoholu také změkčit vlákna masa. Ponořte do ní plátky masa na 6-8 hodin a ještě vlhké kousky pak bezpečně opečte na ohni.
  • Zeleninové a ovocné šťávy. Rajčatovou šťávu a další zeleninové nebo ovocné šťávy přidávejte raději tehdy, pokud maso dusíte, než abyste ho pekli. Důležité je, aby ovoce bylo čerstvé a nebylo nakládané. Namáčet maso v ovocné marinádě se doporučuje nejdéle 4 hodiny, jinak by se přípravy mohly ukázat jako příliš sladké. Šťáva z granátového jablka je nejlepší pro maso na kebab.
  • Cibule. Ne samotná cibule, ale její šťáva pomůže pečenému masu změknout. Za tímto účelem cibuli nakrájejte na struhadle nebo ji protáhněte mlýnkem na maso a přidejte ji do marinády nebo na samotné maso.
  • Hořčice. Maso lehce opečte na hořčici a nechte ho hodinu a půl „odpočívat“. Během této doby by mělo maso absorbovat marinádu, pak stačí zbytky odstranit papírovou utěrkou. Hořčici doporučujeme přidávat do guláše nebo hovězího masa pečeného v rukávu.

Existuje mnoho dalších způsobů, jak marinádou maso změkčit, ale každé experimentování s novou přísadou hrozí zkažením celého pokrmu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Agama Kočičínská (Physignathus cocincinus)

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: