Zdálo by se, že neexistuje jednodušší nástroj než kuchyňské struhadlo, ale překvapivě ne každý, dokonce ani zkušené hospodyňky, vědí, k čemu slouží ta či ona strana struhadla.
Kuchyňská struhadla mají nejrůznější tvary a velikosti photo by depositphotos.com
Kuchyňské struhadlo – nepostradatelná věc pro každou hospodyňku. Jejich rozmanitost je však úžasná a ne každý, i zkušený kuchař ví, jaké struhadlo.
Existuje řada lifehacků, jak tento přístroj efektivně používat a co všechno lze na struhadle nastrouhat.
Pokud vás někdy zajímalo, k čemu slouží jednotlivé hrany struhadla – odpovídáme – k pohodlnému a rychlému krájení různých produktů, především zeleniny.
Šestihranné struhadlo: k čemu slouží jednotlivé strany
Účel stran struhadla je vlastně velmi jednoduchý: strana s velkými otvory je nejoblíbenější a nejčastěji se používá ke strouhání veškeré zeleniny, hodí se také ke strouhání tvrdého sýra, vajec.
Strana s jemnými otvory je potřeba, pokud chcete strouhat zeleninu velmi najemno, např. pro přípravu jídla pro dítě, nebo ke strouhání ingrediencí do slaných salátů.
Strana struhadla s velkými vodorovnými otvory pomůže, aby zelenina byla plochá a zvlněná a její velikost rovnoměrná.
K dispozici je také strana se dvěma vodorovnými otvory. Pokud jste nevěděli, z které strany je struhadlo na zelí – odpovídáme – je to tato strana. Slouží jako jakýsi krouhač.
K čemu slouží pichlavá strana struhadla – slouží ke strouhání česneku, citronové kůry nebo ingrediencí na dětský pokrm. Mnoho lidí se mylně domnívá, že je to strana na ryby ve struhadle.
Existují také struhadla se čtvercovými otvory. Tuto stranu je vhodné použít jako struhadlo na zeleninu – s jejich pomocí může každá hostitelka nastrouhat například mrkev na korejský způsob, cuketu, červenou řepu.
A také odpověď na otázku, k jakému účelu slouží vypouklá strana struhadla – pracovní plocha struhadla má vypouklý tvar, aby se minimalizovala styčná plocha výrobku. Tím se snižuje fyzická námaha při strouhání.