Díky několika kulinářským trikům můžete znatelně zlepšit stav moučníku.
Jak vyrobit bujné pečivo – tajemství / depositphotos.com
Pečení na kefírovém nebo jakémkoli jiném základu dopadne velmi měkce, vzdušně a chutně, pokud znáte určité mouchy. Hostitelky, které tato tajemství používají, vědí – jejich gastronomické experimenty jsou vždy úspěšné.
Co potřebujete, aby těsto bylo nadýchané – tipy
Když chcete potěšit své blízké nebo hosty, vždycky vám přijde vhod vaření, a to nejen druhých chodů, salátů a občerstvení, ale také pečení. Každá zkušená cukrářka ví, co je potřeba, aby těsto bylo nadýchané, nepadalo a nebylo zatuchlé. Není těžké toho dosáhnout – stačí znát nce.
Přípravná fáze
Nejdříve byste měli dbát na správnou technologii přípravy pokrmu. Za prvé je nutné vždy prosít mouku, i když jste na to líní. Proséváním se nejen zbavíte nečistot, ale také výrobek okysličíte.
Stojí také za to zvážit požadavky na těsto s ostatními výrobky. Pokud vaříte z kynutého těsta, ostatní suroviny by měly mít pokojovou teplotu, ale listové těsto a těsto na chlebíčky mohou „spolupracovat“ pouze s vychlazenými surovinami.
Kvašení
Pokud hnětete kynuté těsto, je tato fáze považována za téměř nejdůležitější v celém procesu. Je třeba dodržet dobu a požadavky na kynutí uvedené v receptu. Pokud budete spěchat nebo to přeženete, utrpí kvalita pokrmu.
Hnětení
Pouze pokud těsto správně prohnětete, získáte chutné a křehké pečivo. Neměli byste to přehánět – těsto hněťte jemně a hladce, ale s námahou, ale těsto neházejte, netrhejte ani nehněťte příliš prudce. I zde je nejlepší držet se „zlaté střední cesty“ – hníst 3-4krát pro úplné okysličení, ne více.
Co přidat do těsta pro jeho vláčnost – možnosti
Není těžké uhodnout, že existuje mnoho různých produktů, které lze do těsta přidat, aby neztuhlo. Každý z nich má svůj vlastní úkol a mechanismus působení, ale obecně platí, že všechny jsou schopny proměnit obyčejné pečivo v umělecké dílo:
- kvásek, kvásek, jedlá soda, kypřící prostředek – Pokud použijete první dvě možnosti, budete si muset s těstem „pohrát“, kvásek by měl být vždy prosátý společně s moukou a jedlá soda by měla být přidána přesně podle receptu.
- Zakysané mléčné výrobky – Přídavek kefíru, ryzlinku, jogurtu a zakysané smetany rovněž zaručuje měkké a vzdušné těsto, krémovou chuť a porézní strukturu. Tyto produkty navíc zkracují dobu kynutí těsta.
- Margarín – Mnoho zkušených cukrářů doporučuje přidat tento produkt, pokud chcete připravit nádherné listové těsto nebo opravdu vzdušné sušenky. Díky margarínu těsto rychleji vykyne, je měkké a pružné a po upečení si dlouho udrží nadýchanou strukturu.
- krupice, škrob – další možnost, co přidat do kynutého těsta pro nadýchanost. Mimochodem, nejen kynuté těsto – pečivo z jakéhokoli výchozího materiálu nebude dlouho kynuté, pokud přidáte jeden z těchto dvou produktů.
- Minerální perlivá voda – tato možnost je vhodná pouze v případě, že ji recept vyžaduje. Je důležité si uvědomit, že pokud technologie vyžaduje přidání vody do těsta, je lepší použít vysoce sycenou vodu, pečivo pak bude velmi vzdušné.
Bez ohledu na to, jaké přísady se rozhodnete do těsta přidat, abyste zvýšili jeho nadýchanost, stojí za to vědět, co dělat, aby bylo pečivo vláčné, a dodržovat pravidla. Například je vždy důležité vyhnout se průvanu, jinak těsto „spadne“.
Jak na to?
Ihned po upečení přikryjte výrobek bavlněnou utěrkou, aby se na něm nevytvořila tvrdá kůrka. Poté můžete pečivo přendat do papírového sáčku nebo je uložit do těsně uzavřené nádoby, aby vydrželo déle měkké.