Těstoviny má rád každý, ale jejich příprava je určitým způsobem složitá a potýkají se s ní i zkušení kuchaři. Prozradíme vám, proč byste měli při vaření těstovin vodu solit.
Jak solit těstoviny při vaření – naučte se na My / depositphotos.com
Vaření těstovin nevyžaduje zvláštní kulinářské dovednosti a nejlevnější druhy tohoto výrobku v supermarketu lze koupit do 50 hřiven. Proto je těstovinová příloha tak oblíbená. Ale ne všechno je tak jednoduché: přečtěte si na stránkách My, kdy těstoviny solit, abyste nemuseli předělávat večeři.
Dříve My poradil, jak uvařit těstoviny, aby se neslepily.
Neexistuje žádné tajemství, kolik těstovin solit, víme jen, že na soli závisí téměř veškerá „budoucnost“ vašeho pokrmu. A to je třeba si jednou provždy zapamatovat, i když obvykle slaná jídla nejíte.
Kdy solit těstoviny při vaření – tipy zkušených kuchařů.
Samotné vaření nedělá lidem tolik potíží jako jiné dilema – jak těstoviny solit. Mnoho lidí narychlo nasype do ještě studené vody celou lžíci soli a teprve pak přidá produkty, jiní nechápou, proč by měli vodu při vaření těstovin solit.
Odpověď je jednoduchá: sůl, několik lžiček slunečnicového oleje a správně vypočtená porce vody nedovolí, aby se vám těstoviny slepily nebo přilepily. Kromě toho budou těstoviny bez soli příliš mdlé. Díky soli se příloha dobře uvaří, ale zůstane mírně tuhá.
Do vařící vody je třeba přidat sůl – měla by ji absorbovat. A teprve poté vložte samotné těstoviny. Nezapomeňte těstoviny promíchat, jinak se slepí.
Častou chybou je solit těstoviny až ve chvíli, kdy jsou hotové, ale tím riskujete, že se konzistence těstovin zkazí ještě během vaření (například pokrm bude libový a v některých případech s vůní „plastu“), zároveň bude sůl nerovnoměrně rozprostřena po těstovinách.
Kolik soli by se mělo přidávat do těstovin – optimální poměry
Další neméně oblíbenou chybou je solení těstovin v průběhu vaření, kdy se množství koření překročí. Například pokud člověk drží dietu, je lepší přidávat sůl s ohledem na její úplné rozpuštění ve vroucí vodě. Zbylá sůl se v tomto případě jednoduše usadí ve vodě.
Počet porcí závisí na tom, kolik lžic soli do těstovin nasypete. Jen si pamatujte: na každý litr vody byste měli přidat alespoň 8-10 g soli (jednu nebo dvě špetky).