Tento trik „zachrání“ i nepovedené mleté maso: přidejte jedlou sodu v tomto poměru.

Prozradíme vám, proč zkušené hospodyňky přidávají do mletého masa jedlou sodu a proč byste to měli udělat i vy.

Proč přidávat jedlou sodu do mletého masa – lifehack / depositphotos.com

Vždy chceme, aby byly řízky šťavnaté, měkké a křehké, ale dosáhnout toho není vždy možné – velmi záleží na mase. I to nejnepovedenější mleté maso však lze napravit jednou ingrediencí – napište si, jak udělat nadýchané řízky se sodou.

Proč je třeba do mletého masa přidávat jedlou sodu – přesná odpověď

Zkušení kuchaři říkají, že i jim se někdy řízky vysuší, a to i přes různá „změkčovadla“ – chléb, mléko, ovesné vločky. Existuje pouze jeden produkt, který dokáže z obyčejných řízků udělat umělecké dílo, a tím je jedlá soda.

Taková přísada totiž udržuje v mletém mase vlhkost a „funguje“ jako kypřící prostředek, takže řízky budou nejen měkké, ale při smažení se nerozpadnou. Ještě lepší je, když řízky připravíte s jedlou sodou a škrobem – tak neuděláte chybu. Pamatujte si ideální poměr – na 0,5 kg mletého masa potřebujete 0,5 lžičky jedlé sody.

Recept na kotlety s jedlou sodou

Soda je vhodná na mleté maso na lulá kebab, na kotlety, na karbanátky – na všechny pokrmy z mletého masa. Nabízíme osvědčený recept na domácí řízky:

  • Vepřové maso – 500 g
  • Bílý chléb – 60 g
  • Cibule – 45 g
  • Slepičí vejce – 1 ks.
  • Česnek – 1 stroužek
  • Soda – 0,5 lžičky.
  • Strouhanka v prášku – 50 g
  • Rostlinný olej na smažení – 45 g
  • Sůl, černý pepř – podle chuti

Mleté maso vložte do hluboké mísy, přidejte cibuli, česnek a změklý chléb, protáhněte mlýnkem na maso. Promíchejte, přidejte jedlou sodu, sůl a pepř. Rozšlehejte slepičí vejce a znovu promíchejte. Mleté maso rozšlehejte a nechte 15-20 minut odležet, aby se okysličilo. Každou masovou placku obalíme ve strouhance. Řízky smažíme na pánvi vymazané rostlinným olejem 7 minut z každé strany. Poté je všechny spojíme, přikryjeme pokličkou a dusíme 15 minut.

DŮLEŽITÉ: Soda se nesmí používat do nádivky pro kuřecí nebo krůtí maso – toto maso je již poměrně křehké. Přísada bude nejlépe fungovat, pokud jde o vepřové, hovězí nebo různá masa.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Agama Kočičínská (Physignathus cocincinus)

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: