Jak uvařit zrazy, aby se povedly hned napoprvé – dozvíte se v článku My.
Chutné bramborové zrazy – hlavní tajemství / depositphotos.com
Bramborové zrazy lze připravit s různými náplněmi – s mletým masem, s masem, s houbami, se zelím a tak dále a tak dále. Hlavním problémem, se kterým se potýká mnoho hospodyněk, je, že zrazy při smažení praskají a rozpadají se. My zjistil, jaké je tajemství tohoto pokrmu a jak ho správně připravit.
Dříve jsme hovořili o tom, proč by se do boršče měl přidávat ocet.
Bramborové zrazy dopadnou, ale rozpadnou se – důvody
Od pohledu se zdá, že uvařit bramborové zrazy není složité – je třeba z bramborové kaše vytvarovat placičku, do ní dát náplň, okraje utěsnit a zrazy usmažit na pánvi. Během smažení se však pokrm může rozpadnout – důvody jsou následující:
- Druh brambor není vhodný pro přípravu bramborové kaše;
- kaše je příliš řídká – nelze z ní správně vytvarovat placky;
- bramborová kaše je příliš suchá – způsobuje praskliny;
- brambory nejsou uvařené.
Poslední bod je obzvláště zajímavý. Skrývá se v něm jedno z hlavních tajemství dokonalých zrazenin – brambory by se měly uvařit v kabátku a teprve potom rozmačkat. Kromě toho byste do bramborové hmoty neměli přidávat mléko, ale 2-3 lžíce mouky neuškodí – hmotu „slepí“.
Bramborové zrazy – recept s mletým kuřecím masem
Tento pokrm je velmi křehký a šťavnatý, pokud dodržíte technologii přípravy. Je lepší podávat ho se zakysanou smetanou.
K přípravě bramborových zrazů budete potřebovat:
- brambory – 600 gr;
- kuřecí řízek – 250 g;
- vejce – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- pšeničná mouka – 2 polévkové lžíce;
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce;
- strouhanka – 100 gr;
- sůl, pepř – podle chuti.
Brambory omyjeme, uvaříme je ve slupce, dokud nejsou hotové. Kuřecí řízky nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme. To vše osmahneme na pánvi dozlatova a poté proměníme v mleté maso. Dochutíme solí a pepřem.
Ještě horké brambory oloupejte a rozmačkejte zeleninu. Přidejte mouku, vejce, sůl a pepř a promíchejte. Z bramborové kaše vytvarujte placku, do jejího středu dejte 1 lžíci náplně a zrazu vytvarujte oválný tvar. Obalíme ve strouhance a smažíme na rostlinném oleji dozlatova.