Pokud se chcete dožít vysokého věku bez nemocí, přestaňte konzumovat výrobky obsahující palmový olej.
Jak poznat výrobky obsahující palmový olej / foto depositphotos.com
Mrtvice, infarkt, obezita, kardiovaskulární onemocnění a dokonce i rakovina – to vše může podle vědců způsobit konzumace palmového oleje. Výrobky obsahující palmový olej jsou tak běžné, že si možná ani neuvědomujete jejich nebezpečnost. Proto se vyplatí vědět, jak se palmový olej ve složení skrývá a jak nenaletět na „návnadu“ bezohledných výrobců.
V tomto článku vám My poradí, jak poznat palmový olej v mléčných výrobcích.
Palmový olej v tvrdých a tavených sýrech: jak ho rozpoznat
Pokud nevíte, jak palmový olej v sýru rozpoznat, a myslíte si, že je to složité, vyzkoušejte několik jednoduchých způsobů. Rozpoznat „nepřítele“ je velmi snadné. K rozlišení pravého sýra od palmového potřebujete ultrafialovou lampu. Přírodní sýr bude pod světlem takové lampy žlutý, ale pokud se na výrobku objeví bílé nebo modré „skvrny“, díváte se na sýr se škodlivými rostlinnými tuky.
Vyplatí se také vědět, jak tvrdý sýr zkontrolovat doma. Stačí ochutnat malý kousek a posoudit jeho chuť. Abychom pochopili, o co jde, je důležité si uvědomit, jak se sýr vyrábí z palmového oleje – nebezpečné rostlinné tuky se přidávají z nějakého důvodu, ale proto, aby byl výrobek levnější. V důsledku toho trpí chuť, ale samotný sýr vydrží mnohem déle než přírodní sýr. Proto pokud ochutnáte kousek přírodního sýra, ucítíte příjemnou pachuť. A pokud je sýr vyroben z palmového oleje, bude buď zcela bez chuti, nebo co nejvíce „chemický“ a sladký.
Tavený sýr bez palmového oleje však najdete ještě snadněji. Pravý tavený sýr bude chuťově výrazný, táhnoucí se. Ale výrobek s palmovým olejem připomíná spíše plastelínu – kus bez chuti a s nepochopitelnou konzistencí.
Určit přítomnost palmového oleje v másle je snadné i v domácích podmínkách/ foto depositphotos.com
Jak poznat „nepřítele“ v másle
Abyste pochopili, jak rozpoznat palmový olej v másle, stačí si vzpomenout na „domácí“ máslo, které jste mohli ochutnat u babičky nebo na vesnici. Pravé máslo bude na pánvi prskat a příjemně vonět, zatímco palmový olej se jen rozteče a začne se připalovat.
Přítomnost palmového oleje v másle poznáte i bez zahřívání na pánvi. Stačí nechat kousek výrobku při pokojové teplotě. Pokud se na něm objeví kapky, jedná se o palmový olej.
Palmový olej v mléce a zakysané smetaně
Jak zjistit, že je v mléce palmový olej? Věnujte pozornost datu spotřeby! Přírodní mléko bez přídatných látek a tuku navíc nelze skladovat několik měsíců. Pozornost věnujte také chuti a barvě. Mléko bez palmového oleje nebude dokonale bílé a jasně zbarvené.
Vyplatí se také vědět, jak palmový olej v zakysané smetaně určit. K tomu je třeba provést jednoduchý test – vložit zakysanou smetanu do chladničky. Pokud po něm výrobek zhoustne, je to přirozené. Pokud zakysaná smetana zůstane tekutá – palmový olej je před vámi. Zakysanou smetanu můžete také otestovat, pokud ji dáte na teplé místo. Při zahřátí se přírodní produkt začne srážet, oddělí se od něj syrovátka. Zakysaná smetana s palmovým olejem se však ani po zahřátí nezmění.
Výrobky obsahující palmový olej jsou skladovány déle než obvykle / foto depositphotos.com
Jak poznat palmový olej ve složení výrobku
Mnoho výrobců si uvědomuje, že přítomnost palmového oleje v jejich výrobcích odradí zákazníky. Proto se snaží nebezpečný tuk „zamaskovat“. Jak se palmový olej označuje: „rostlinný tuk“ nebo „kyselina palmitová“.
Značky používající palmový olej se však mohou uchýlit i k jiným trikům. Například nemusí přítomnost škodlivé přídatné látky ve výrobku uvádět vůbec nebo ji mohou psát příliš malým písmem. Vše je však snadno pochopitelné i bez podrobného studia složení. Výrobky obsahující palmový olej se skladují déle než obvykle, takže pokud uvidíte, že výrobek lze skladovat několik měsíců, máte před sebou nebezpečný rostlinný tuk.
Připomeňme, že již dříve My informoval o tom, jak ošetřit játra před vařením.