Prozradíme vám, která kategorie vajec je lepší na vaření, která na pečení a která by se měla vrátit do regálu.
Jaká vejce by se neměla kupovat v obchodě / foto depositphotos.com
Při nákupu vajec v obchodě byste měli věnovat pozornost nejen jejich ceně a kategorii. Existuje několik dalších důležitých bodů, které je třeba před nákupem zvážit. Proč je důležité otevřít obal a která vejce by se v obchodě kupovat neměla – to vám prozradíme v materiálu.
Jaký je rozdíl mezi výběrovými a běžnými vejci – kategorie vajec
Podle DSTU 5028:2008 se vejce z obchodů dělí do kategorií a tříd podle hmotnosti a doby trvanlivosti. Tyto informace jsou uvedeny na obalu vajec nebo vyraženy na každém vejci, pokud se prodává na kusy.
Podle doby trvanlivosti se vejce dělí na:
- Dietní (D) – uchovávají se nejdéle 7 dní;
- stolní (C) – ne déle než 25 dní;
- chlazené (C) – nejdéle 90 dnů.
Vejce se označují podle hmotnosti takto:
- malá (M) – od 35 do 44,9 g;
- druhá kategorie (2) – od 45 do 52,9 g;
- první kategorie (1) – od 53 do 62,9 g;
- nejvyšší kategorie (O) – od 63 do 72,9 g;
- vybraná (B) – 73 g a více.
Na pultech se nejčastěji vyskytují vejce označená CO, tj. konzumní vejce nejvyšší kategorie, nebo C1 a C2, tj. konzumní vejce první, resp. druhé kategorie.
Která vejce je lepší koupit C1 nebo C2, nebo mám koupit vybraná vejce?
Mnoho lidí se domnívá, že čím vyšší třída vajec – tím lepší, a vybraná vejce jsou lepší než kategorie C1 nebo C2. Ve skutečnosti odborníci tvrdí, že C1 a C2 jsou zdravější, a vysvětlují, proč byste v tomto případě neměli kupovat vyřazená vejce – snášejí je starší slepice, takže váží více, ale mají méně vitaminů a živin.
Pokud mluvíme o domácím pečení, pak je pro něj nejlepší používat vejce C1, tedy konzumní vejce 1. kategorie. Pokud je v receptu uvedeno, že potřebujete velká vejce – vezměte nejvyšší nebo vybranou kategorii. Profesionální cukráři se však málokdy spoléhají na označování – všechna vejce (rozbitá) zváží a vezmou přesně takové množství, jaké je pro daný recept potřeba.
Jaká vejce v obchodě nekoupíte – na co si dát pozor
Při výběru vajec v obchodě byste se měli zaměřit na:
- kategorii – o té jsme hovořili výše;
- datum výroby a podmínky skladování;
- vzhled zboží.
Vždy je lepší kupovat čerstvější vejce a zde je důvod. Vejce mají dvě doby trvanlivosti: při pokojové teplotě (0 až +20 °C) je lze skladovat 25 dní, při -2-0 °C až 90 dní. Někdy jsou však prodejci bezohlední a do lednice dají zásobník vajec, která předtím ležela 25 dní na poličce v hale. Pokud tedy vejce leží v lednici déle než 25 dní, je lepší je nebrat. Vzhledem k tomu, že někdy je i v obchodní hale obtížné udržet určitou teplotu, je lepší se znovu pojistit a vzít čerstvější produkt.
Také když kupujete vejce ve vaničkách, nebuďte líní je otevřít a zkontrolovat:
- Neporušenost skořápky – pokud je vejce prasklé, mohou se do něj dostat patogenní bakterie a nemělo by se kupovat;
- čistota skořápky – na skořápce by neměly být stopy krve nebo trusu;
- vejce by měla mít stejnou barvu – pokud jsou bílá, měla by být bílá, pokud jsou hnědá, měla by být hnědá.
A ještě jedna důležitá věc, které je třeba věnovat pozornost, je způsob kladení vajec do misky. Tovární balení totiž předpokládá, že vejce jsou položena ostrým koncem dolů a tupým koncem nahoru. Pokud leží jinak, s největší pravděpodobností už je před vámi „třídili“ jiní kupující a jaká vejce a z jaké šarže se do tohoto balení dostala – těžko říct. Proto je lepší vzít jiné.
Již dříve jsme si řekli, jak vejce správně skladovat a proč by se měla skladovat tupým koncem nahoru.