Která vejce by se neměla kupovat v obchodě: ví to jen málo lidí

Prozradíme vám, která kategorie vajec je lepší na vaření, která na pečení a která by se měla vrátit do regálu.

Jaká vejce by se neměla kupovat v obchodě / foto depositphotos.com

Při nákupu vajec v obchodě byste měli věnovat pozornost nejen jejich ceně a kategorii. Existuje několik dalších důležitých bodů, které je třeba před nákupem zvážit. Proč je důležité otevřít obal a která vejce by se v obchodě kupovat neměla – to vám prozradíme v materiálu.

Jaký je rozdíl mezi výběrovými a běžnými vejci – kategorie vajec

Podle DSTU 5028:2008 se vejce z obchodů dělí do kategorií a tříd podle hmotnosti a doby trvanlivosti. Tyto informace jsou uvedeny na obalu vajec nebo vyraženy na každém vejci, pokud se prodává na kusy.

Podle doby trvanlivosti se vejce dělí na:

  • Dietní (D) – uchovávají se nejdéle 7 dní;
  • stolní (C) – ne déle než 25 dní;
  • chlazené (C) – nejdéle 90 dnů.

Vejce se označují podle hmotnosti takto:

  • malá (M) – od 35 do 44,9 g;
  • druhá kategorie (2) – od 45 do 52,9 g;
  • první kategorie (1) – od 53 do 62,9 g;
  • nejvyšší kategorie (O) – od 63 do 72,9 g;
  • vybraná (B) – 73 g a více.

Na pultech se nejčastěji vyskytují vejce označená CO, tj. konzumní vejce nejvyšší kategorie, nebo C1 a C2, tj. konzumní vejce první, resp. druhé kategorie.

Která vejce je lepší koupit C1 nebo C2, nebo mám koupit vybraná vejce?

Mnoho lidí se domnívá, že čím vyšší třída vajec – tím lepší, a vybraná vejce jsou lepší než kategorie C1 nebo C2. Ve skutečnosti odborníci tvrdí, že C1 a C2 jsou zdravější, a vysvětlují, proč byste v tomto případě neměli kupovat vyřazená vejce – snášejí je starší slepice, takže váží více, ale mají méně vitaminů a živin.

Pokud mluvíme o domácím pečení, pak je pro něj nejlepší používat vejce C1, tedy konzumní vejce 1. kategorie. Pokud je v receptu uvedeno, že potřebujete velká vejce – vezměte nejvyšší nebo vybranou kategorii. Profesionální cukráři se však málokdy spoléhají na označování – všechna vejce (rozbitá) zváží a vezmou přesně takové množství, jaké je pro daný recept potřeba.

Jaká vejce v obchodě nekoupíte – na co si dát pozor

Při výběru vajec v obchodě byste se měli zaměřit na:

  • kategorii – o té jsme hovořili výše;
  • datum výroby a podmínky skladování;
  • vzhled zboží.

Vždy je lepší kupovat čerstvější vejce a zde je důvod. Vejce mají dvě doby trvanlivosti: při pokojové teplotě (0 až +20 °C) je lze skladovat 25 dní, při -2-0 °C až 90 dní. Někdy jsou však prodejci bezohlední a do lednice dají zásobník vajec, která předtím ležela 25 dní na poličce v hale. Pokud tedy vejce leží v lednici déle než 25 dní, je lepší je nebrat. Vzhledem k tomu, že někdy je i v obchodní hale obtížné udržet určitou teplotu, je lepší se znovu pojistit a vzít čerstvější produkt.

Také když kupujete vejce ve vaničkách, nebuďte líní je otevřít a zkontrolovat:

  • Neporušenost skořápky – pokud je vejce prasklé, mohou se do něj dostat patogenní bakterie a nemělo by se kupovat;
  • čistota skořápky – na skořápce by neměly být stopy krve nebo trusu;
  • vejce by měla mít stejnou barvu – pokud jsou bílá, měla by být bílá, pokud jsou hnědá, měla by být hnědá.

A ještě jedna důležitá věc, které je třeba věnovat pozornost, je způsob kladení vajec do misky. Tovární balení totiž předpokládá, že vejce jsou položena ostrým koncem dolů a tupým koncem nahoru. Pokud leží jinak, s největší pravděpodobností už je před vámi „třídili“ jiní kupující a jaká vejce a z jaké šarže se do tohoto balení dostala – těžko říct. Proto je lepší vzít jiné.

Již dříve jsme si řekli, jak vejce správně skladovat a proč by se měla skladovat tupým koncem nahoru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Agama Kočičínská (Physignathus cocincinus)

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: