Zařazení kvašených potravin může pomoci chránit tělo před nemocemi souvisejícími s věkem.
Chléb na kvásku je užitečný pro seniory / depositphotos.com, pixabay
Každodenní konzumace chleba na kvásku může mít nečekaný vliv na zdraví lidí starších 50 let, píše healthdigest.com.
„Jak vaše tělo začíná stárnout, mohou být vaše orgány a imunitní systém náchylnější k chronickým onemocněním, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu, artritida a vysoká hladina cholesterolu,“ uvádí publikace.
Upozorňuje se, že pro lidi po padesátce je důležité, aby cvičili, měli dostatek spánku, kontrolovali hladinu stresu a zdravě se stravovali.
Chléb na kvásku – výhody
„Zařazení kvašených potravin, jako je kváskový chléb, může pomoci chránit vaše tělo před nemocemi souvisejícími s věkem. Krajíc kváskového chleba obsahuje 100 kalorií, 3 gramy bílkovin a pouze 1 gram tuku. Kváskový chléb neobsahuje mnoho přidaného cukru, ale obsahuje gramy vlákniny, která pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi,“ uvádí publikace.
Podle přehledu v časopise Nutrients z roku 2019 mají sloučeniny v takovém chlebu antioxidační, antihypertenzní a antidiabetické vlastnosti, které mohou podpořit zdraví s přibývajícím věkem.
Chléb s vysokým obsahem cukru a s vysokým obsahem soli:
Podle úvodníku v časopise Aging Clinical and Experimental Research z roku 2019 je kváskový chléb součástí středomořské stravy, která může snižovat riziko srdečních onemocnění a cukrovky.
Kromě toho se poukazuje na to, že v přehledu z roku 2023 v časopise Frontiers in Nutrition se uvádí, že kvašení kvásku snížením kyselosti chleba snižuje hladinu akrylamidu, který je spojován s některými typy onemocnění.
Připomeneme, že dříve My jmenoval 5 výrobků, které by měli jíst lidé nad 50 let.