Proč by lidé po padesátce měli jíst kváskový chléb: „nečekané“ výhody

Zařazení kvašených potravin může pomoci chránit tělo před nemocemi souvisejícími s věkem.

Chléb na kvásku je užitečný pro seniory / depositphotos.com, pixabay

Každodenní konzumace chleba na kvásku může mít nečekaný vliv na zdraví lidí starších 50 let, píše healthdigest.com.

„Jak vaše tělo začíná stárnout, mohou být vaše orgány a imunitní systém náchylnější k chronickým onemocněním, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu, artritida a vysoká hladina cholesterolu,“ uvádí publikace.

Upozorňuje se, že pro lidi po padesátce je důležité, aby cvičili, měli dostatek spánku, kontrolovali hladinu stresu a zdravě se stravovali.

Chléb na kvásku – výhody

„Zařazení kvašených potravin, jako je kváskový chléb, může pomoci chránit vaše tělo před nemocemi souvisejícími s věkem. Krajíc kváskového chleba obsahuje 100 kalorií, 3 gramy bílkovin a pouze 1 gram tuku. Kváskový chléb neobsahuje mnoho přidaného cukru, ale obsahuje gramy vlákniny, která pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi,“ uvádí publikace.

Podle přehledu v časopise Nutrients z roku 2019 mají sloučeniny v takovém chlebu antioxidační, antihypertenzní a antidiabetické vlastnosti, které mohou podpořit zdraví s přibývajícím věkem.

Chléb s vysokým obsahem cukru a s vysokým obsahem soli:

Podle úvodníku v časopise Aging Clinical and Experimental Research z roku 2019 je kváskový chléb součástí středomořské stravy, která může snižovat riziko srdečních onemocnění a cukrovky.

Kromě toho se poukazuje na to, že v přehledu z roku 2023 v časopise Frontiers in Nutrition se uvádí, že kvašení kvásku snížením kyselosti chleba snižuje hladinu akrylamidu, který je spojován s některými typy onemocnění.

Připomeneme, že dříve My jmenoval 5 výrobků, které by měli jíst lidé nad 50 let.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Agama Kočičínská (Physignathus cocincinus)

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: