Byla pojmenována snídaňová kaše, která může snížit hladinu cholesterolu, a není to ovesná kaše.

Upozorňuje se, že tuto obilovinu mnoho lidí nebere v úvahu a zbytečně.

Proso poráží ovesné vločky v obsahu vitaminů skupiny B / foto depositphotos.com

Zdravá snídaně by měla začínat vydatnou obilovinou, která dodá trávicímu systému vlákninu. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Health digest píše, že kromě ovesných vloček existuje ještě jedna podceňovaná kaše – jáhlová.

Šálek vařeného prosa má 207 kalorií, 6 gramů bílkovin a méně než 2 gramy tuku. Proso má také něco přes 2 gramy vlákniny, což je o něco méně než ovesné vločky, ale proso překonává ovesné vločky v obsahu vitaminů skupiny B.

Na co je proso dobré

Proso je vynikajícím zdrojem fytochemikálií, jako je rezistentní škrob, beta-glukan, inulin a steroly, které snižují hladinu cholesterolu. Další fytochemikálie v prosu je kyselina fytová, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Každodenní zařazení prosa do snídaně může snížit hladinu cholesterolu již za tři týdny. Analýza 19 studií provedená v roce 2021 v časopise Frontiers in Nutrition zjistila, že proso může snížit celkový cholesterol v průměru o 8 % a LDL („špatný“) cholesterol o 10 %. Proso je obzvláště prospěšné pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu, aby se jejich hladina cholesterolu snížila do zdravého rozmezí. Bylo také prokázáno, že proso snižuje hladinu triglyceridů o více než 9 %.

Potřebujete cholesterol s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL), který pomáhá odstraňovat špatný cholesterol z krve. Proso může zvýšit hladinu HDL cholesterolu o 6 %.

Jaké nemoci proso léčí

Podle přehledu z roku 2023 v časopise Separations proso působí na snížení hladiny cholesterolu a živiny v něm obsažené mohou také snižovat krevní tlak. Proso může snižovat aktivitu angiotenzin konvertujícího enzymu (ACE), který zužuje cévy. Polyfenoly, třísloviny a fytáty obsažené v prosu pomáhají tělu bojovat s volnými radikály, které mohou vést k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby, onemocnění jater a rakovina.

Vláknina a neškrobové polysacharidy snižují vliv prosa na hladinu cukru v krvi. Přidání prosa do jídelníčku může pomoci zabránit prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi a snížit inzulinovou rezistenci. Střevní mikrobiom je také spojován s regulací hladiny cukru v krvi a záněty a proso pomáhá zvyšovat množství dobrých bakterií, které podporují zdraví střev. Díky vláknině a bílkovinám může proso také pomoci snížit množství tělesného tuku a obvod pasu.

Již dříve My jmenoval 6 vydatných snídaní bohatých na bílkoviny, které pomohou omezit šílenou chuť k jídlu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Agama Kočičínská (Physignathus cocincinus)

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: