Sladkosti uvolňují hormon odměny, dopamin, který nám dodává dobrý pocit a posiluje náš návyk.
Lidé dříve jedli hodně sladkostí / foto depositphotos.com
Po jídle mají lidé velmi často chuť na něco sladkého – sušenky, čokoládu nebo zmrzlinu. Doktorka Tricia Pasricha vysvětlila, co se děje s naším tělem.
„Možná jste si všimli, že hlad není předpokladem pro chuť na sladké. Naše pocity hladu a sytosti jsou do značné míry regulovány hormony, které mohou být vyvolány obsahem našeho žaludku a tenkého střeva. Na druhou stranu, chuť na jídlo se může objevit, i když se cítíme naprosto plní,“ citoval ji deník The Washington Post.
Abyste tyto chutě snížili, radí lékařka zpestřit si jídlo – zkoušet nové chutě a textury. Dobré je také vytvořit si nové návyky po jídle.
„Jedna z teorií o tom, proč máme chuť na sladké, i když jsme sytí, se nazývá specifická smyslová sytost. Poté, co jsme se na Den díkůvzdání nasytili slanými pokrmy, jako je krocan, bramborová kaše a omáčka, můžeme být příliš plní na to, abychom si dali další sousto. Pokud se však nabídne další jídlo – například dýňový koláč nebo čokoládový dezert – lidé mají tendenci jíst více. Vědci se domnívají, že to může souviset s potřebou vyvážené stravy, ale také to pomáhá vysvětlit, proč nám často zbývá místo na dezert. Doplněním hlavního chodu o větší rozmanitost nemusíte mít na konci jídla pocit, že vám něco chybí,“ poznamenal Pasricha.
Podle ní další část skládačky souvisí s chováním, kterému jsme byli naučeni. Lidé si například zvyknou jíst určitá jídla v určitém kontextu. Zejména někteří jsou zvyklí dát si po obědě více kávy nebo se v létě zchladit zmrzlinou. Tím se uvolňuje hormon odměny, dopamin, který nám dělá dobře a posiluje náš návyk.
„Co se stane, když máte nejčastěji chuť na sladké? Zkuste se na několik týdnů zbavit těchto asociací – například místo odpoledního pojídání dortíků experimentujte s jinými způsoby snižování stresu, jako je jóga nebo reality show. Po nějaké době si možná všimnete, že na sladké už nemáte chuť kvůli stejným podnětům,“ radí žena.
Pochutnávat si na sladkostech s mírou je naprosto normální. Problém však nastává, když takový zvyk zasahuje do dodržování zdravé stravy. Lékař uvedl několik důležitých doporučení, jak se ho zbavit:
- zkuste menší a zřídkavější porce oblíbených sladkostí;
- nenahrazujte skutečný cukr náhražkami cukru;
- spánek – někdy je chuť na sladké spojena s únavou a vyčerpáním.
Můžete se také poradit s lékařem. Existují léky, které tyto touhy těla potlačují. Kromě toho se stává, že touha po sladkém může znamenat nedostatek některých vitaminů.
Kolik cukru lze konzumovat
Podle doporučení Americké kardiologické asociace mohou muži zkonzumovat maximálně 36 gramů přidaného cukru denně a ženy maximálně 25 gramů denně.
Je však třeba vzít v úvahu, že není jen ve sladkostech, ale také v omáčkách a nápojích. Například sklenice sladké sycené vody obsahuje více než dvakrát tolik cukru než kopeček zmrzliny.
Další výživové tipy
Dr. Michael Mosley se nedávno podělil o tipy, jak zlepšit svůj jídelníček, pokud pociťujete chuť na jídlo.
Odborník na výživu vysvětlil, jak mohou malé změny ve vašem jídelníčku pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Vědci se domnívají, že vyřazení některých potravin z jídelníčku může odstranit chrápání.