Podceňovaný džus, který snižuje krevní tlak a cholesterol, byl pojmenován

Výzkum naznačuje, že šťáva z červené řepy může pomoci zvládnout hypertenzi.

Šťávy jsou pro tělo dobré, ale mnoho lidí zapomíná na šťávu z červené řepy / foto depositphotos.com

Pokud mluvíme o džusech, nejoblíbenější je pomerančový džus, a to z dobrého důvodu, protože obsahuje více než denní normu vitaminu C a také hodně draslíku, thiaminu a kyseliny listové. Děti milují sladkou chuť jablečného džusu, i když neobsahuje takové živiny jako pomerančový džus. Mnoho lidí si vybírá tropické šťávy, jako je mangová nebo ananasová, zatímco někteří dávají přednost brusinkové šťávě, která podporuje zdravý močový systém.

Health Digest prozradil, který džus snižuje krevní tlak.

Řeč je o šťávě z červené řepy. Tento nápoj obsahuje dusičnany, které se přeměňují na oxid dusnatý, jenž zlepšuje průtok krve. Ze stejného důvodu může šťáva z červené řepy pomoci snížit krevní tlak a dokonce i hladinu cholesterolu.

Co pít, když máte vysoký krevní tlak

Červená řepa, špenát, celer a ředkvičky obsahují vysoké množství dusičnanů, které se díky bakteriím žijícím v ústech mění na dusitany. Kyseliny v žaludku přemění část těchto dusitanů na oxid dusnatý a část dusitanů se dostane do krevního oběhu. Oxid dusnatý pomáhá rozšiřovat cévy a snižovat krevní tlak. Přehledová studie z roku 2018 publikovaná v časopise Biomolecules spojila výsledky 11 studií o účincích šťávy z červené řepy na krevní tlak. Šťáva z červené řepy dokáže snížit krevní tlak do tří hodin po konzumaci a některé studie zjistily snížení krevního tlaku do 24 hodin. Šťáva z červené řepy byla účinná jak u zdravých lidí, tak u lidí s vysokým krevním tlakem.

Bylo také prokázáno, že šťáva z červené řepy zlepšuje funkci krevních cév. Ve studii z roku 2019, která vyšla v časopise Nutrients, pili zdraví starší lidé (průměrný věk 63 let) každý den po dobu dvou týdnů buď 70 mililitrů, což je asi čtvrt šálku, šťávy z červené řepy, nebo placebo. Pití šťávy z červené řepy snížilo jejich systolický krevní tlak o 6 milimetrů rtuťového sloupce a diastolický krevní tlak o 4 milimetry rtuťového sloupce. Kromě toho se zlepšila funkce velkých cév o 1,5 procenta.

Co léčí šťáva z červené řepy

Šťáva z červené řepy může také snížit hladinu cholesterolu. Je známo, že potraviny bohaté na vlákninu pomáhají snižovat LDL cholesterol, zatímco zdravé tuky z avokáda, olivového oleje a tučných ryb mohou zvyšovat HDL cholesterol. Šťáva z červené řepy může být také užitečná při udržování hladiny cholesterolu pod kontrolou.

Ve studii z roku 2015 publikované v časopise Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences byli zdraví a fyzicky aktivní mariňáci nuceni pít 400 mililitrů šťávy z červené řepy dvakrát denně po dobu 15 dnů. Výsledkem bylo zvýšení hladiny HDL cholesterolu v průměru o více než 7 bodů a snížení hladiny LDL cholesterolu o více než 10 bodů. Vědci se domnívají, že schopnost šťávy z červené řepy zvyšovat hladinu cholesterolu může být způsobena fytochemickou látkou betalainem.

Jiná studie zkoumala, zda šťáva z červené řepy může snížit hladinu cholesterolu u lidí s vysokým krevním tlakem. Studie publikovaná v roce 2017 v časopise Irish Journal of Medical Science zjistila, že každodenní pití šťávy z červené řepy po dobu čtrnácti dnů snížilo hladinu LDL cholesterolu o téměř 14 bodů a snížilo krevní tlak. Tento účinek se však projevil pouze u osob s nekontrolovaným vysokým krevním tlakem. U lidí s kontrolovaným vysokým krevním tlakem nebyla šťáva z červené řepy tak účinná. Metaanalýza z roku 2022 v časopise Current Problems in Cardiology zjistila, že šťáva z červené řepy není dostatečně účinná pro snížení hladiny cholesterolu.

Již dříve My napsal, že odborník na výživu odhalil zapomenuté vlastnosti hroznové šťávy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Agama Kočičínská (Physignathus cocincinus)

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: