Odborník také poradil rýži, kterou lze jíst, aniž by škodila zdraví.
Mezi užitečné druhy rýže patří divoká rýže, quinoa a další / depositphotos.com
Pro většinu světové populace je rýže základní potravinou, protože je ceněna pro svou všestrannost a výživovou hodnotu. Na světě existuje mnoho odrůd rýže, z nichž každá má své přednosti. Ne všechny druhy rýže jsou však prospěšné, pokud jde o zdravotní účinky, protože některé z nich mohou způsobovat prudké zvýšení hladiny cukru v krvi a podporovat záněty v těle. Odborníci proto nastínili zdravější alternativy, které mohou pomoci minimalizovat záněty, píše She Finds.
Lékař Dimitar Marinov, který se specializuje na výživu a dietetiku, hovořil o třech druzích rýže, kterým bychom se měli vyhnout, a čtyřech druzích, které je lepší zvolit místo nich. Podle něj by se lidé měli vyhýbat bílé rýži, instantní rýži a ochuceným rýžovým směsím. Místo toho lékař radí vybírat hnědou rýži, quinou, divokou rýži a květákovou rýži.
Odborník na výživu upozornil, že bílá rýže, instantní rýže a ochucená rýže mohou přispívat ke vzniku zánětů kvůli svému vysokému glykemickému indexu, který vede k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi.
Bílá rýže také postrádá vlákninu a základní živiny, protože při čištění se odstraňují otruby a klíčky, kde jsou tyto živiny soustředěny.
Přestože je příprava instantní rýže pohodlná, prochází dalším zpracováním, které ji může zbavit ještě více živin, a může obsahovat přídatné látky, které podporují záněty.
Zároveň ochucené rýžové výrobky většinou obsahují vysoký obsah sodíku, umělých přísad, cukru nebo tuků, které mohou zánět zvyšovat.
„Tyto druhy rýže mohou zvyšovat zánět, protože jsou vysoce zpracované a mají vysoký glykemický index. To znamená, že může způsobit rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, což zase může vyvolat zánětlivé reakce v těle. Chybí jim také vláknina a živiny, které se nacházejí v celozrnných odrůdách, které mohou pomoci v boji proti zánětu,“ vysvětluje Marinov.
V obchodě si však můžete vybrat ze spousty zdravých variant. Odborník doporučuje vyzkoušet hnědou rýži, protože si zachovává vrstvu otrub a klíčku, nabízí dostatek vlákniny, důležitých živin, jako jsou vitaminy skupiny B a antioxidanty, a nižší glykemický index, který pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižovat záněty.
„Hnědá rýže je dobrou volbou, protože si zachovává otruby a klíčky a poskytuje více vlákniny a živin,“ dodal odborník na výživu.
Podle lékařky je quinoa jiná, protože je kompletním zdrojem bílkovin se všemi devíti esenciálními aminokyselinami, stejně jako vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují celkové zdraví a bojují proti zánětům.
„Quinoa je další skvělou volbou – je to vlastně semeno, nikoli zrno, a je bohatá na bílkoviny a protizánětlivé látky,“ zdůraznil Marinov.
Doporučuje také vyzkoušet divokou rýži, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu a základní živiny.
„Divoká rýže je navzdory svému názvu také semeno a má oříškovou chuť i protizánětlivé účinky,“ vysvětluje odborník.
A nakonec odborník na výživu doporučuje konzumovat květákovou rýži. Má méně kalorií a sacharidů než tradiční rýže, ale podporuje zdraví trávicího traktu a potenciálně snižuje záněty.
„A konečně, květáková rýže je alternativou s nízkým obsahem sacharidů, která je bohatá na antioxidanty a může pomáhat snižovat záněty,“ uzavírá odborník.
„Karióza s rýží a zeleninou:
Jaké další potraviny jsou dobré pro vaše zdraví
Dříve odborníci zjistili, že strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a ryby vám může přidat 13 let života. Odborníci proto vyjmenovali potraviny, které byste měli mít ve své kuchyni, abyste si udrželi dobrý životní styl.
Vědci také odhalili, zda je dobré jíst denně olivy. Je známo, že tento produkt má vysokou výživovou hodnotu a má pozitivní vliv na zdraví.