Odborníci tvrdí, že mnoho bylin a koření obsahuje sloučeniny, které působí jako léky.
Nejužitečnější koření a bylinky byly identifikovány, je jich 11 / foto depositphotos.com
Bylinky a koření nejsou jen zvýrazňovači chuti, které mohou proměnit vaše pokrmy z mdlých na chutné; jsou také zdrojem živin s řadou zdraví prospěšných látek, píše server eatthis.com.
Studie z roku 2023 ukazuje, že vám mohou pomoci snížit příjem sodíku tím, že zvýší přirozenou slanost jídla.
„Experimentování s různými kombinacemi bylinek nebo koření je skvělý způsob, jak snížit množství přidaného sodíku ve stravě, aniž byste přitom obětovali chuť,“ potvrdila odbornice na výživu Annette Snyderová.
A odbornice na výživu Tami Bestová dodala, že mnohé bylinky a koření obsahují sloučeniny, které působí jako léčiva.
Nejzdravější bylinky a koření – top 11
Zde se dozvíte, co odborníci doporučují přidávat do vařených pokrmů, které jsou zdraví prospěšné:
Kurkuma. Podle studie z roku 2023 publikované v časopise International Journal of Molecular Sciences pomáhá hlavní účinná látka kurkumy, kurkumin, snižovat zánět a je spojena se sníženým rizikem rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu a neurologických degenerativních onemocnění.
Kajenský pepř. Kapsaicin je hlavní účinnou látkou kajenského pepře. Přehled výzkumu z roku 2022 publikovaný v časopise Pharmaceuticals uvádí, že kapsaicin může krátkodobě potlačovat chuť k jídlu. Kapsaicin může také zlepšit střevní mikrobiom tím, že podporuje růst „protiobezitních“ bakterií.
Bazalka posvátná. Je mírně kořeněná a působí jako adaptogen neboli „přírodní látky, které pomáhají tělu přizpůsobit se stresu a podporují rovnováhu těla a mysli, říkají odborníci na výživu. Studie z roku 2022 publikovaná v časopise Frontiers in Nutrition zjistila, že dvouměsíční užívání extraktu z bazalky posvátné pomohlo účastníkům zlepšit stres a kvalitu spánku.
Zázvor. Obsahuje celou řadu účinných sloučenin, například gingerol, který může stimulovat vyprazdňování žaludku a podporovat normální průchod stolice střevy, tvrdí odborníci. Studie z roku 2019 v časopise Foods zjistila, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti zázvoru chrání před oxidačním stresem.
Skořice. Vědci zjistili, že kromě protizánětlivých a antioxidačních účinků pomáhá skořice kontrolovat hladinu cukru v krvi. Jedna studie z roku 2009 publikovaná v časopise Journal of Medicinal Food ukazuje, že skořice může také pomáhat zlepšovat citlivost na inzulin a zpomalovat glukózovou intoleranci.
Oregano. Hlavní složky oreganového oleje, karvakrol a thymol, pomáhají bránit průniku některých virů do buněk těla.
Černý pepř. Účinná látka v černém pepři, piperin, účinná látka v černém pepři, pomáhá léčit neurologické poruchy související s věkem a stárnutím mozku, jak uvádí zpráva z roku 2023 zveřejněná v časopise Journal of Aging and Disease.
Jaké jsou výsledky výzkumu v oblasti pepře?
Rosemary. Podle studie Iranian Journal of Basic Medical Sciences z roku 2020 pomáhají polyfenoly, druh antioxidantů obsažených v rozmarýnu, snižovat zánět tím, že zpomalují produkci cytokinů, které řídí zánětlivou reakci organismu.
Máta peprná. Výsledky metarecenze kontrolovaných klinických studií z roku 2020 publikované v časopise Clinical and Translational Science ukazují, že mátový olej pomáhá zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku.
Šalvěj lékařská. V malé studii z roku 2003 byla šalvěj spojena se zlepšením paměti, zejména okamžitého zapamatování slov.
Česnek. Studie z roku 2019 v časopise Trends in Food Science and Technology naznačuje, že česnek má antivirové vlastnosti, které mohou pomoci podpořit imunitu.