Antioxidanty obsažené v zázvoru pomáhají předcházet srdečním chorobám a rakovině a kurkuma má ještě větší antioxidační sílu.
Zázvor i kurkuma mohou snižovat hladinu cholesterolu / depositphotos.com
Kurkuma a zázvor se konzumují již po staletí a postupem času si získaly pověst velmi zdravých potravin, píše server eatingwell.com.
„Tyto dva oddenky jsou samy o sobě hvězdami zdravé výživy a společně se dostávají na vrchol žebříčků,“ uvádí publikace.
Kurkuma a zázvor – prospěšné účinky
Analgetické vlastnosti. Podle odborníků mohou mít kurkuma a zázvor analgetické účinky při různých zdravotních potížích. Bylo zjištěno, že kurkumin pomáhá zmírňovat příznaky bolestivých zánětlivých onemocnění, jako je artritida a kolitida. Například podle přehledu Pharmaceutics z roku 2021 se zdá, že zázvor má opožděné terapeutické účinky, takže jej lze použít při chronické bolesti. Stejný přehled uvádí, že kurkuma zlepšuje kvalitu života a snižuje bolest u pacientek s rakovinou prsu podstupujících chemoterapii.
Na antioxidanty bohaté. Zázvor a kurkuma jsou vynikajícími zdroji ochranných látek. Antioxidanty obsažené v zázvoru mohou pomoci předcházet srdečním chorobám a rakovině, zejména v kombinaci s česnekem. Ještě větší antioxidační sílu má kurkuma. Kurkuma i zázvor jsou považovány za jedny z potravin s největším obsahem antioxidantů.
Protizánětlivé látky. Zázvor a kurkuma mají samostatně působivé protizánětlivé vlastnosti. Sloučenina obsažená v zázvoru zvaná gingerol je zodpovědná za jeho štiplavou chuť a mnohé ochranné vlastnosti. Zázvor obsahuje několik druhů gingerolu a dalších sloučenin, u kterých bylo zjištěno, že zlepšují zánětlivé stavy, od nachlazení až po zánětlivá střevní onemocnění. Studie z roku 2022 publikovaná v časopise Frontiers in Pharmacology zjistila, že sloučenina v zázvoru zvaná 6-shogaol je zodpovědná za potlačení zánětu v buňkách krevních cév.
Jaké jsou účinky zázvoru?
Zlepšení zdraví srdce. Tyto hlízovité kořeny nejen chrání mozek a svaly, ale také pomáhají udržovat zdravé srdce. Podle metaanalýzy z roku 2019 bylo zjištěno, že zázvor snižuje krevní tlak. Jiný přehled zjistil, že kurkuma může mít při dlouhodobém užívání také účinek na snížení krevního tlaku. Kromě toho vědci dospěli k závěru, že zázvor i kurkuma mohou také snižovat hladinu cholesterolu.
Připomeneme, že dříve My psal, než chřest je zdraví prospěšný.