Jídlo a pití v letoviscích v rozvojových zemích může obsahovat bakterie.
Na dovolené je třeba být s jídlem vždy opatrný / depositphotos.com
Turisté mají k dovolené all-inclusive různý postoj – někteří považují tento formát za nudný, jiní si jej pochvalují pro jeho pohodlnost. Všichni se však shodují na tom, že stravování v rámci takového systému může nést svá rizika, zejména pokud jde o levnější letoviska.
Grant Winter, specialista na cestovní pojištění společnosti Good to Go, varoval, že jídlo a pití v rozvojových zemích může obsahovat zárodky a patogeny, jako je cholera, břišní tyfus a žloutenka typu A. Nezřídka se také stává, že cestovatelé v důsledku jejich konzumace zažijí zvracení a průjem, píše Daily Express.
Aby si turisté dovolenou plně užili, poskytl odborník několik užitečných rad, co dělat a čemu se vyhnout, aby místo odpočinku nestrávili týden v posteli.
1. Vždy pijte balenou vodu
Grant upozorňuje, že lidé v těchto střediscích by měli pít pouze balenou vodu, protože je to vždy nejbezpečnější varianta, a zdůrazňuje, že byste se také měli před pitím ujistit, že je uzávěr lahve dobře uzavřen.
„Pokud se z nějakého důvodu nemůžete dostat k balené vodě, pijte pouze převařenou vodu z vodovodu, ke sterilizaci vody používejte chlorové tablety nebo jód. Vždy se však vyhněte dlouhodobému působení jódu – tato metoda není nejlepší, pokud ji použijete více než jednou nebo dvakrát,“ varoval.
„V případě, že je voda v pitné vodě, je třeba ji vyčistit:
2. Přijďte k bufetu dříve než k bufetovému stolu
Odborník také nabádá cestovatele, aby se vyhýbali konzumaci vařených jídel, která dlouho ležela, a aby se snažili přijít k bufetu all inclusive vždy raději brzy než pozdě, aby dostali čerstvější jídlo.
„Nejlepší je také vyhnout se jídlu, nad kterým bzučí mouchy, a jíst pouze syrové ovoce a zeleninu, které jste si sami oloupali, abyste snížili riziko infekce,“ řekl.
3 – Do nápojů nikdy nepřidávejte led
„Nezapomínejte na rizika kostek ledu v nápojích. V mnoha případech jsou pravděpodobně vyrobeny z neupravené vody z vodovodu (některá velká letoviska však používají balenou vodu, takže se vždy vyplatí to zkontrolovat), což vám může způsobit onemocnění,“ varoval Grant.
4. Dávejte si pozor na nebezpečí otravy jídlem
Před objednáním určitého jídla na exotických místech se vždy vyplatí zvážit, zda za to stojí a zda je dostatečně bezpečné. Pokud se tak rozhodnete, měli byste se ujistit, že bylo připraveno hygienicky nezávadným způsobem.
„Konzumace tropických ryb, které nebyly řádně tepelně upraveny, může vést k otravě cigerou a nepasterizované mléčné výrobky, jako je zmrzlina od pouličního prodejce, mohou obsahovat salmonelu, E. coli, listerie nebo kampylobakterie, což může vést k otravě jídlem,“ uvedl odborník.
5. Vždy pamatujte na osobní hygienu
„Ačkoli se to může zdát samozřejmé, osobní hygiena by měla být v zahraničí prioritou číslo jedna, abyste se vyhnuli otravě jídlem a infekci. Vždy si umyjte ruce po toaletě a před jídlem nebo přípravou jídla a nezapomeňte si s sebou vzít gel na ruce na bázi alkoholu, který můžete použít, když jste venku a před jídlem,“ dodal Grant.
Jak již dříve informovala agentura My, dříve odborníci na výživu vysvětlovali, proč se lidé chtějí na pláži vždy najíst.
Přečtěte si nejnovější zprávy o cestování, hledejte nápady na cesty a prohlédněte si malebné fotografie z celého světa na kanálu My.Tourism Telegram.